Home / MotoGP / Crutchlow: Użycie super miękkiej opony od Michelin to strata czasu

Crutchlow: Użycie super miękkiej opony od Michelin to strata czasu

cal-crutchlow

Michelin na rundę w Australii udostępnia oponę – super miękką, na której zawodnicy mogą zrobić maksymalnie tylko 10. okrążeń na torze Philip Island. Cal Crutchlow nie widzi sensu udostępniania jej przez francuskiego producenta, o takiej mieszance, gdzie wprowadzają z góry ograniczenia jazdy na niej.

Anglik w pierwszej sesji treningowej wykręcił najlepszy czas okrążenia, w bardzo trudnych warunkach. Do drugiego treningu, który najpierw był opóźniony, a po 15 minutach zakończony z powodu ulewy zadownik z numerem 35. nie wyjechał.

“To strata czasu, nie rozumiem po co Michelin ją udostępnia. Kto daje oponę i ograniczenia jazdy na niej jednocześnie? Być może robią testy, aby wieczorem ją jeszcze “zbadać”. Szczerze, nie wiem. Dla mnie to dziwna sytuacja” – komentuje Cal Crutchlow.

Kliknij, aby pominąć reklamę

Valentino Rossi w pierwszej sesji treningowej uzyskał drugi czas, tuż za Calem, ale został on anulowany, ze względu na to, że przejechał 11. okrążeń na oponie Michelin. Jak sam Rossi skomentował: “Powiedziano mi: “możesz zrobić maksimum dziesięć okrążeń”. Ja zrobiłem dziewięć. Problem jest taki, że zaliczono również okrążenie wyjazdowe i zjazdowe. Pokonałem więc 11 okrążeń. To spieprzyło moje przejazdy – i jestem drugi od końca.

“Dla mnie to bardzo dziwne, bo to dobra opona na wyścig. Ale Michelin obawia się po tym, co działo się w Brnie. Z tą oponą były kłopoty. Ale wtedy było 25’C, a tor przesychał. Tutaj mamy idealne miejsce na supermiękki przód. Jeśli nie tu, to nigdzie nie da się jej użyć. Zobaczcie na moją oponę – wykonałem przejazd z dobrymi czasami okrążeń, a ona wygląda jak nowa.” – dodaje VR46

Kliknij, aby pominąć reklamę

Źródło: motorsport.com

AUTOR: Kuba Owsianowski

Zdjęcie profilowe kuba_ghost

Dodaj komentarz

Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Dowiedz się więcej w Polityce prywatności.
43 zapytań w 0,723 sek
Zamknij
Zapraszamy na nasz Fanpage!