Home / MotoGP / Paddock MotoGP od kuchni

Paddock MotoGP od kuchni

Cały świat obraca się wokół toru wyścigowego. Miniaturowe miasto żyje i pracuje w cieniu zdala od kamer telewizyjnych gdzie nie może go dostrzec publika, ponieważ jest otoczone stałym nadzorem i ochroną, tę granicę można przekroczyc posiadając jedno: przepusCały świat obraca się wokół toru wyścigowego. Miniaturowe miasto żyje i pracuje w cieniu zdala od kamer telewizyjnych gdzie nie może go dostrzec publika, ponieważ jest otoczone stałym nadzorem i ochroną, tę granicę można przekroczyc posiadając jedno: przepustkę.

Cenny bilet pozwala na wkroczenie w inny świat i poznanie zupełnie innej atmosfery w porównaniu do tej którą oglądamy w telewizji. Właśnie za kotarą toru wyścigowego istnieje prawdziwy cyrk mistrzostw świata, wspólnota setek ludzi, miejsca, w których pracują i strefa mieszkaniowa gdzie śpią zawodnicy. Znajduje się tu nawet szpital „The Clinica Mobile”.

W paddocku nie brakuje niczego. To świat który powiększa się z roku na rok i potrzebuje coraz większego wsparcia różnorodnych firm i sponsorów.
Właśnie z tego powodu team prowadzony przez Fausto Gresini każdego roku przyjeżdża z nową lub odnowioną jednostką mieszkalną, która wyróżnia się spośród wszystkich swoją elegancją i funkcjonalnością. Jest obecna w trakcie 11 europejskich rund, ma powierzchnię 150m² w skład wchodzą także 2 ciężarówki-biura. Cała jednostka mieszkalna pokonuje rocznie około 30,000 km w trakcie, czego ciężarówki zużywają 120,000 litrów paliwa.

Zaopatrzenie głównie przychodzi z Włoszech, spółką ALTASFERA, partner teamu, zapewnia wszystko od salami do makaronu. Świeże produkty takie jak chleb, owoce i warzywa są specjalnie sprowadzane. Ciężarówki przybywają już we wtorek wieczorem, aby przygotować wszystko do środowego rozpakowywania. Struktura jest złożona i aby wszystko złożyć potrzeba około 16 godzin, wliczając ustawienie klimatyzacji (dzięki pomocy BLUE BOX). Zespól kierowany, przez Maurizio Giordani może zdziałać cuda i w czwartek rano cała jednostka jest gotowa, aby podawać śniadanie, lunch, kolację, różnego rodzaju przekąski dostarczane przez CAMPARI. Sześcioosobowa załoga – trzy w obsłudze i trzy w kuchni – pomagają w przygotowaniu około 700 posiłków na jedno Grand Prix

Sezon w liczbach
9,000 — podanych posiłków
– 1000 — dodatkowych posiłków podczas dużych GP takich jak w Mugello lub w Hiszpani.
– 10,000 — litrów wody SAN BENEDETTO
– 1,000 — litrów herbaty SAN BENEDETTO
– 3,000 — litrów piwa CERES
– 12,000 — kaw Mokador
– 2,500 — paczek chipsów SAN CARLO
– 600 — kilo obranych ziemniaków
– 150 — litrów oleju oliwkowego
– 1,000 — kilo chleba
– 1,000 — kilo makaronu

Ciekwaostka — Jeźdźcy przestrzegają ścisłej diety. Marco Melandri spożywa 60-100g pełnoziarnistego makarony w oleju oliwkowym. Toni Elias także je w stylu śródziemnomorskim i zaczyna dzień typowym katalońskim śniadaniem czyli kanapką z pomidorem stricte szynką polaną olejem.

źródło: Fortuna Honda

AUTOR: Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są gwiazdką *

*

Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Dowiedz się więcej w Polityce prywatności.
121 zapytań w 1,058 sek