Home / WSBK / Alstare zostanie z Suzuki lub odejdzie

Alstare zostanie z Suzuki lub odejdzie

Menadżer Suzuki Alstare – Francis Batta przyznał, że nie rozważa zmiany producenta, który miałby dostarczać motocykle jego zespołowi. Zdradził nawet, że gdyby Suzuki miało wycofać się z World Superbike, jego stajnia zrobi to samo. Obecnie jedynym reprezentantem na maszynie tej marki jest Michel Fabrizio.

Alstare od wielu sezonów związane jest z Suzuki. Kooperacja ta przyniosła tytuł mistrzowski w 2005 roku, ale zaangażowanie tego producenta zmniejszyło się w ostatnich latach. W 2011 roku wystawiony jest zaledwie jeden motocykl. Niedawno pojawiły się pogłoski, że Alstare może zmianić producenta – na Kawasaki, które rozważa właśnie, któremu zespołowi powierzyć prowadzenie fabrycznej stajni po tym, jak zrezygnowano ze współpracy z Paulem Birdem.

Batta szybko uciął te spekulacje, mówiąc iż jest tak przywiązany do Suzuki, że gdyby zechciało ono odejść z WSBK, on ze swoim zespołem zrobi tak samo.


"Francis Batta i Alstare są zaangażowani z Suzuki od trzynastu lat i ten długi, wspaniały związek dał wszystkim mnóstwo satysfakcji. Łączyła ich mocna więź od samego początku. Francis był lojalnym przedstawicielem Suzuki i z tego powodu chciałby dalszej współpracy. Jeśli jednak Suzuki nie chciałoby w przyszłym roku być częścią World Superbike, Francis również wolałby się zatrzymać niż kontynuować starty z innym producentem." – powiedziała jedna z osób zaangażowanych w prowadzenie zespołu.

Jeszcze w 2010 roku Suzuki odnotowało spore sukcesy: Leon Haslam broniący barw zespołu Alstare wygrał trzy wyścigi i walczył o tytuł mistrzowski, jednak w drugiej połowie sezonu we znaki dało się słabe tempo rozwoju motocykla i ostatecznie Brytyjczyk został wicemistrzem, ulegając Maxowi Biaggiemu.

AUTOR: sd

Fan sportów motorowych każdego rodzaju - w szczególności Formuły 1, poprzez wyścigi motocyklowe, rajdy samochodowe, a na żużlu kończąc. Na portalu MOTOSP.PL pisze regularnie od 2009 roku.

Dodaj komentarz

Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Dowiedz się więcej w Polityce prywatności.
28 zapytań w 0,839 sek