Home / MotoGP / Wideo dnia: Marquez złamał prawo… fizyki. Nowy rekord

Wideo dnia: Marquez złamał prawo… fizyki. Nowy rekord

Marc Marquez mimo przeziębienia, świetnie radził sobie w piątek na torze Mugello. Hiszpan był najszybszy w pierwszym treningu, a także uplasował się w czołówce w drugim. Jednak to co zrobił w ostatnim zakręcie włoskiego obiektu, zostało zapisane w historii.

Kliknij, aby pominąć reklamy

Otóż, do tej pory największe zmierzone maksymalne wychylenie zawodnika w złożeniu w zakręt wynosiło 64 stopnie. Marquez pobił ten rekord, bowiem wychodząc na prostą startową, złożył się w tym lewym ciasnym łuku z wartością aż 65 stopni, czego nie zrobił nikt przed nim. Sytuację zobaczycie na filmie poniżej.

via Gfycat

Źródło: motogp.com

Kliknij, aby pominąć reklamy

AUTOR: Paweł Krupka

Fan sportów motorowych każdego rodzaju - w szczególności Formuły 1, poprzez wyścigi motocyklowe, rajdy samochodowe, a na żużlu kończąc. Na portalu MOTOGP.PL regularnie od 2009 roku.

komentarzy 10

  1. Jak dojdzie do 70 to przyznam ze jest dobry ;)

  2. Przecież to jest kąt względem pionu. Opona pracuje z podłożem i ważniejszy byłby odczyt względem asfaltu. Wystarczy dobrze wyprofilowany łuk a doją do 80 gdy względem toru może być 60.

  3. Hmm… nie zgodziłbym się z tym rekordem… Stoner na Ducatti 2007 lub 2008 na Laguna Seca w czasie przejazdu przez korkociąg… dobił do 70st…

  4. Warto by brać pod uwagę przy jakiej prędkości są te złożenia

  5. Aż sprawdziłem.. i rzeczywiście Stoner dobił do 70st na korkociągu w 2007 roku…

  6. Kiedyś ściągałem i nagrywałem na DVD, bodajże całe sezony 2006-2009… więc nie trudno było sprawdzić, violla ;) http://www.youtube.com/watch?v=viBMQw6VYeI

    • Komentujacy nawet nie zauwazyli takiego „drobnego” szczegolu. Faktycznie liznal przez ulamek sekundy 70 st. Moze pomiary nie byly wtedy tak precyzyjne dlatego nie uznano tego za rekord…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są gwiazdką *

*

Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Dowiedz się więcej w Polityce prywatności.
165 zapytań w 1,670 sek