Home / MotoGP / Zawodnicy zaskoczeni niską przyczepnością

Zawodnicy zaskoczeni niską przyczepnością

Valentino Rossi, Cal Crutchlow, Jack Miller i Andrea Dovizioso byli zdziwieni tym, jak niska przyczepność panuje w tym roku na torze Circuit de Barcelona-Catalunya. Tor otrzymał nową nawierzchnię ledwie rok temu, jednak pole position Fabio Quartararo zostało osiągnięte z czasem gorszym aż o 0,8s niż rok temu Jorge Lorenzo i jego rekord.

“Jest tu tak od długiego, długiego czasu. W zeszłym roku położyli nowy asfalt, więc tor miał wtedy przyczepność. To niewiarygodne, bo w ciągu roku nawierzchnia straciła przyczepność. Wracamy do starego stanu rzeczy.” – powiedział Valentino Rossi po kwalifikacjach.

Kliknij, aby pominąć reklamy

“Z doświadczenia wiem, że kiedy starasz się przez cały weekend znaleźć w Barcelonie przyczepność, to i tak jej nie znajdziesz. Trzeba sobie z tym radzić i uważać podczas przyspieszania.” – dodał Włoch.

Crutchlow wtórował Rossiemu: “Tor jest jak lód. Nie jest zbyt dobrze, opony nie działają poprawnie u nikogo w ten weekend. Zobaczcie, jak zmienił się kolor nawierzchni. Nie rozumiem czemu tak się stało, bo mówili, że w hiszpańskich mistrzostwach CEV czasy były takie same, jeśli nie lepsze.”

Wśród krytyków nawierzchni i tego co się z nią stało byli również zawodnicy na Ducati – Andrea Dovizioso oraz Jack Miller. “Jesteśmy sekundę wolniejsi niż rok temu.” – mówił Włoch.

Źródło: motorsport.com

Kliknij, aby pominąć reklamy

AUTOR: Paweł Krupka

Fan sportów motorowych każdego rodzaju - w szczególności Formuły 1, poprzez wyścigi motocyklowe, rajdy samochodowe, a na żużlu kończąc. Na portalu MOTOGP.PL pisze regularnie od 2009 roku.

Komentarze: 1

  1. Nie ma co narzekać tylko trzeba sie pilnować i jechać Dla wszystkich tor jest tak samo śliski Tak jak na każdym torze przesadzisz-leżysz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są gwiazdką *

*

Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Dowiedz się więcej w Polityce prywatności.
124 zapytań w 0,427 sek