Home / MotoGP / Dovizioso potwierdza szybkość w deszczowych warunkach

Dovizioso potwierdza szybkość w deszczowych warunkach

Andrea Dovizioso nie tylko uzyskał najlepszy czas drugiego treningu wolnego, ale był również jednym z dwóch zawodników, którym udało się poprawić rezultat z FP1.

Niestety nie wystarczyło to, aby znaleźć się na samym szczycie wyników po pierwszym dniu treningów, ponieważ część zawodników uzyskała lepsze czasy okrążeń pod koniec FP1, na suchej mieszance opon. Dovizioso będzie musiał poprawić swój wynik, aby awansować do Q2.

„Dzisiaj rano poświęciliśmy czas, aby skorzystać z obu motocykli, co pomoże nam w przygotowaniu do jazdy w normalnych warunkach. Wyjechaliśmy dość późno i nie zdążyliśmy pojechać na oponach typu slick, więc jesteśmy z tyłu w ogólnym rozrachunku. Ale po południu w deszczowych warunkach potwierdziliśmy naszą szybkość.”

„To nie było łatwe. Myślę, że wielu zawodników zmagało się z problemami, ponieważ przyczepność, zwłaszcza po prawej strony, nie była tak dobra. Wierzę, że po testach MotoGP tutaj w Le Mans, Michelin zmieniło nieco prawą stronę opony, ponieważ obawiali się zużycia opony.”

Kliknij, aby pominąć reklamy

„Jednak myślę, że było to trudne dzisiaj i dlatego wielu kierowców z tym walczyło. Na początku było to dla mnie równie trudne, jednak wraz z upływem czasu, z okrążenia na okrążeniu, udało się dobrze pojechać. Jestem bardzo szczęśliwy.”

„Na koniec starałem się poprawić mój czas okrążenia z porannej sesji, aby znaleźć się w pierwszej dziesiątce, byłem bardzo blisko, ale popełniłem błąd – byłem naprawdę na limicie w ostatnim zakręcie. Teraz, mam nadzieję, że jutro będzie sucho.” – zakończył Dovizioso

Kliknij, aby pominąć reklamy

źródło: crash.net

AUTOR: Dominik Zajączkowski

Miłośnik motorsportu. Zaczynając od czterech kółek i kartingu, zatrzymując się na pasji do wyścigów motocyklowych. Pomimo 24-lat na karku, serię MotoGP śledzę od początku XXI wieku. Na portalu MOTOGP.PL redaguję od roku 2015.

Dodaj komentarz

Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Dowiedz się więcej w Polityce prywatności.
144 zapytań w 1,166 sek