Home / Inne / Postępy Biesiekirskiego w Portugalii

Postępy Biesiekirskiego w Portugalii

Piotr Biesiekirski ukończył oba wyścigi siódmej rundy motocyklowych mistrzostw świata World Supersport na szesnastej pozycji. Jedyny Polak w stawce opuszcza portugalskie Portimao zadowolony z postępów na półmetku swojego debiutanckiego sezonu w MŚ. 

22-latek zakwalifikował się do rywalizacji w Portugalii na 20. miejscu w stawce 31 zawodników z całego świata, a następnie zyskiwał pozycje tuż po starcie obu wyścigów.

Sobotnie zmagania podopieczny włoskiej ekipy Ecosantagata Althea Racing ukończył na 16. lokacie, zaledwie trzy sekundy za grupą walczącą o 12. miejsce.

W niedzielę młody Polak, dosiadający Ducati Panigale V2, zredukował różnicę do zwycięzcy o osiem sekund, z punktowaną piętnastką rozmijając się o zaledwie sekundę.

Kliknij, aby pominąć reklamy

Ósma z dwunastu rund MŚ World Supersport odbędzie się w dniach 6-8 września na francuskim torze Magny-Cours, będącym dla Biesiekirskiego kolejnym całkowicie nowym obiektem.

„To był niezły weekend, jeśli chodzi o wyniki, ale to, co jest dla mnie ważniejsze, to nasze tempo w obu wyścigach – mówi Piotr Biesiekirski. – Zrobiliśmy pod tym względem duże postępy, zarówno jeśli chodzi o ustawienia motocykla, jak i moją jazdę. Jestem pewien, że to zaprocentuje podczas kolejnych wyścigów, tym bardziej że cztery najbliższe odbędą się na nowych dla mnie torach. W sobotę straciłem trochę czasu na pierwszych kółkach, ale wiedzieliśmy, co z tym zrobić i poprawiliśmy to w niedzielę. W drugim wyścigu popełniłem jeden mały, ale kosztowny błąd, po którym straciłem kontakt z grupą, ale znów byłem w stanie jechać dobrym, powtarzalnym tempem. Znaleźliśmy też kilka ciekawych rozwiązań, jeśli chodzi o setup, które na pewno pomogą nam podczas kolejnych rund”. 

Więcej informacji o Piotrze Biesiekirskim na jego oficjalnym profilu pod adresem Facebook.com/PiotrBiesiekirskiOfficial oraz na oficjalnej stronie internetowej www.pbk74.com.

Źródło: informacja prasowa

Kliknij, aby pominąć reklamy

AUTOR: Redakcja

Dodaj komentarz

Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Dowiedz się więcej w Polityce prywatności.
146 zapytań w 1,425 sek