Home / Moto2 / Fonsi Nieto najszybszy w czasie FP1 – Grand Prix Czech

Fonsi Nieto najszybszy w czasie FP1 – Grand Prix Czech

Podobnie jak klasa 125cc, po dłuższej nieobecności do ścigania powrócili zawodnicy klasy Moto2.

 

Pierwszy trening wolny najlepiej zakończył Hiszpan Fonsi Nieto. Zawodnik zespołu Holiday Gym G22 uzyskał rezultat 2'04.875. Ten czas okazał się być zaledwie o 0,002s lepszy od rezultatu uzyskanego przez miejscowego kierowcę – Karela Abrahama. Czeski zawodnik przejechał zaledwie 10 okrążeń w czasie dzisiejszego treningu – przez wypadek, jaki mu się przytrafił na torze, nie był w stanie wykorzystać całego dostępnego czasu.

 

Równie niewielką stratę do lidera treningu zanotował Shoya Tomizawa, który uzyskał czas okrążenia 2'04.907. Japoński zawodnik również zaliczył upadek na początku sesji treningowej, jednak kierowca szybko powrócił na swoją maszynę. Ta trójka zawodników przejechała okrążenie z czasami poniżej 2'05.

 

Czwarty rezultat dzisiejszego treningu należy do Gabora Talmacsiego. Węgierski zawodnik, dla którego na razie Brno jest domowym wyścigiem, przejechał okrążenie z czasem 2'05.010. Pierwszą dziesiątkę uzupełnili Hiszpan Julian Simon, Japończyk Yuki Takahashi, dwóch Włochów – Simone Corsi i Andrea Iannone, oraz Niemiec Arne Tode.

Na liście zawodników startujących w treningu wolnym trudno szukać lidera klasyfikacji generalnej Toniego Eliasa. Zawodnik i jego zespół zostali ukarani za testy prowadzone w niedzielę, 8 sierpnia na torze Misano. W czasie przerwy takie praktyki są niezgodne z regulaminem. W rezultacie Toni nie mógł jeździć w dzisiejszym treningu wolnym, a jego zespół dodatkowo ma zapłacić 3000€ kary.

 

Drugi trening wolny już jutro w godzinach 11.10 – 12.10, kwalifikacje natomiast rozpoczną się o 15.10.

 

 

Wyniki treningu wolnego nr1 – KLIKNIJ

AUTOR: Ania Pyzałka

Na portalu MotoSP.pl od 2005 roku. Szczególnie oddnana klasom Moto3 i Moto2. Uwielbia patrzeć, jak rodzą się nowe talenty świata MotoGP.

Dodaj komentarz

Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Dowiedz się więcej w Polityce prywatności.
143 zapytań w 0,992 sek