Home / MotoGP / Duży awans Alexa Rinsa, Mir musiał zjechać z toru

Duży awans Alexa Rinsa, Mir musiał zjechać z toru

W zeszły weekend tor Termas de Rio Hondo w Argentynie zapewnił nam niesamowite emocje. Po kłopotach w treningach i kwalifikacjach zawodnicy Suzuki ECSTAR mieli przed sobą nie lada wyzywanie, jednak podczas rozgrzewki pokazali, że znacznie poprawili swoje tempo.

Po starcie Alex Rins awansował z miejsca 16. do TOP12, w tym samym momencie Joan Mir po dobrym starcie awansował o kilka pozycję w górę, by po kliku okrążeniach znaleźć się na 17 pozycji.

Alex dzięki swojej determinacji sukcesywnie piął się w górę, by po ustanowieniu najlepszego czasu okrążenia na 10 kółek przed końcem wyścigu, znaleźć się w grupie prowadzącej, co dało mu 5. miejsce.

Alex Rins : „Wyścig był niesamowity. Nie popełniłem żadnego błędu, co było nie lada sukcesem, biorąc pod uwagę to jak śliski i podstępny był tor. Muszę poprawić swoją pozycję na starcie w następnych wyścigach. Muszę celować w jak najlepsze wyniki w sesjach kwalifikacyjnych, bo moja pozycja na starcie naprawdę dużo mnie dziś kosztowała. Mimo wszystko jestem szczęśliwy, że dojechałem w TOP 5.”

Kliknij, aby pominąć reklamy

Debiutant w królewskiej klasie Joan Mir zaczął mocno odczuwać brak przyczepności tylnej opony. Na 25 kółek przed końcem wyścigu był zmuszony do zjazdu do pit lane, po czym wycofał się z argentyńskiego GP.

Joan Mir: „Ciągle sprawdzamy co się dziś wydarzyło. Od początku wyścigu walczyłem z wyczuciem tylnej opony, nie czułem się za dobrze na motocyklu. Po przyzwoitym starcie znalazłem się zaraz za Alexem, byłem gotowy do jazdy za nim. To był pierwszy raz w mojej karierze kiedy musiałem zjechać do pit lane, ale naprawdę czułem coś dziwnego na tyle”.

Źródło: Suzuki

Kliknij, aby pominąć reklamy

AUTOR: Paweł Krupka

Fan sportów motorowych każdego rodzaju - w szczególności Formuły 1, poprzez wyścigi motocyklowe, rajdy samochodowe, a na żużlu kończąc. Na portalu MOTOGP.PL regularnie od 2009 roku.

Dodaj komentarz

Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Dowiedz się więcej w Polityce prywatności.
144 zapytań w 1,122 sek