Home / MotoGP / Walka z gorącem – Spidi

Walka z gorącem – Spidi

Firma wytwarzająca ubrania dla zawodników — Spidi pokazała swoją nową metodę na walkę z gorącem, w ten weekend, właśnie na Marlboro Grand Prix Kataru, zaopatrując Sete Gibernau w nowy system schładzający ciało.

AIS („Anatomic Intercooler SFirma wytwarzająca ubrania dla zawodników — Spidi pokazała swoją nową metodę na walkę z gorącem, w ten weekend, właśnie na Marlboro Grand Prix Kataru, zaopatrując Sete Gibernau w nowy system schładzający ciało.

AIS („Anatomic Intercooler System” — Anatomiczny System Schładzający) jest zaprojektowany, aby schładzać zawodnika wewnątrz skafandra i utrzymywać niską temperaturę ciała, pomimo gorących warunków atmosferycznych. Stworzone w laboratoriach Spidi ubranie, było oparte na technologii wynalezionej przez ESA („European Space Agency” — Europejskiej Agencji Kosmicznej) i ośrodek badań Grado Zero Espace.

„Dotychczas najtrudniejsze było zintegrować cały system AIS razem z budową kombinezonu, ponieważ nie mogliśmy dojść do kompromisu pomiędzy oryginalnym bezpieczeństwem, a dopasowaniem „skóry” dla Sete,” wyjaśnia Lorenzo Faggionato — szef rozwoju ds. wyścigów w Spidi.

„To było ciężkie zadanie, ale na koniec mogę powiedzieć, że jesteśmy zadowoleni z rezultatów.”
„System chłodzący bazuje na lodowym żelu z zimną wodą, płynącym przez tor rurek leżących na klatce piersiowej i na plecach. Kamizelka jest prawie niewyczuwalna pod skafandrem, a ultralekka bateria i mikro-pompa zainstalowane są w grabie kombinezonu.”
„Wszystkie elementy zostały odpowiednio dopasowane do oryginalnej budowy stroju i Sete bez problemów będzie mógł pić podczas wyścigu, dzięki specjalnym torebką, które są wypełnione specjalnym napojem, również umiejscowionym w garbie i połączonym z kaskiem. Sete już z powodzeniem używał tego systemu w zeszłym roku, na torze Sepang w Malezji.”

AUTOR: Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są gwiazdką *

*

Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Dowiedz się więcej w Polityce prywatności.
137 zapytań w 1,133 sek